Infografik: Svensk VM-historia

Sverige beger sig till VM med höga förhoppningar. Utmaningarna är många, men laget är starkt och har flera toppspelare. En av dessa är Forsberg, som eventuellt kommer att bege sig till Premier League i framtiden. Enligt ryktet har topplag som Arsenal uttryckt sitt intresse för honom. Det är i så fall inte så konstigt, med tanke på att han har tagit över Zlatans roll som ledare efter att denne dragit sig tillbaka från den internationella fotbollsarenan. Enligt aktuell VM-betting är oddsen 151.00 att Sverige tar sig hela vägen till final och lyfter guldpokalen i Ryssland. Om detta sker kommer chockvågor utan tvekan gå över hela världen, i stil med vad som hände i Portugal 2004. Där fick vi en gång för alla se bevis på att även de mindre lagen, som Grekland, kan slå jättar som Portugal och ta hem en EM-seger på bortaplan.

Sverige har tidigare haft goda framgångar i VM, och vi behöver inte gå längre tillbaka än till 1994 för att se bevis på detta. I semifinalen slogs svenskarna tyvärr ut av Brasilien i 80:e minuten, men tog i alla fall hem den berömda bronsmedaljen. Om vi går tillbaka till turneringens tidigare år ser vi att Sverige ständigt låg i toppskiktet och kämpade om de prestigefulla titlarna. Under VM 1938, som spelades i Frankrike, kom svenskarna på fjärde plats. Tolv år senare, i Brasilien 1950, tog Sverige hem bronsmedaljen. Svenskarnas bästa prestation var på hemmaplan, i VM 1958, där det blågula laget tog sig ända till final. Tyvärr förlorade Sverige med 2 – 5, men fick å andra sidan tävla mot fotbollslegenden Pelé som då debuterade vid endast 17 års ålder.

Är du nyfiken på hur Sverige står sig mot resten av världen, eller vad oddsen är för svenska framgångar i Ryssland? Spana in vår infografik för att ta reda på mer, och glöm inte att berätta för oss vad du tycker!